szűrőkavics

Megosztás
« Vissza az indexhez

A szűrőkavics egy kút legfontosabb részei közé tartozik, hiszen az általa megszűrt víz biztosítja, hogy a szivattyú hosszú élettartamú legyen. Nem utolsó sorban, a kútból nyert víz tiszta és átlátszó lesz. A szűrőkavics szemcsemérete meghatározza a szűrés finomságát, valamint az átfolyó víz mennyiségét is.

Ezért nagyon fontos, hogy a béléscső megfelelő vastagságban legyen körbevéve jó minőségű szűrőkaviccsal.

Jó minőségű szűrőkavicshoz pl. a Kvarchomok kft-nél lehet jutni.

Környezetvédelmi okokból, mi az ömlesztett árút preferáljuk a zsákos kiszerelés helyett

Hogy működik a szűrőkavics? Először is, a szűrőkavics nem tartalmaz homokot, és távol tartja a homoktartalmú vízadóréteget a kúttól. Ami messzebb van a kút középvonalától, ott lassabban áramlik a víz. Mondják ugyan, hogy lassú víz követ bont, de a homokot ott hagyja, ahol van, nem hurcolja be a kútba.

Ha a víz lassabban áramlik, laminárisnak nevezzük az áramlást, mint a repülőgép szárnyán, ha az áramlás gyors, hamarosan turbulenssé válik. A turbulens áramlás mint egy tornádó megmozdítja a homokszemcséket, amelyek aztán bekerülnek a kútba, ahol mindenféle galibát okozhatnak.

Tehát célszerű egy vastag szűrőkavics réteget kialakítani, mert azt utólag nem lehet pótolni. Ha már itt tartunk megjegyezném, hogy a kompresszorozás alkalmas arra, hogy az iszapzsák alján található homokot kivegye, de egy kút homokolási hajlamán nem változtat.

« Vissza