Száraz kútfúrás

Megosztás
« Vissza az indexhez

A száraz kútfúrás egy olyan Technológia, ahola kút lemélyítése során a furadék kitermelése mechanikusan történik, ellentétben az öblítéses fúrással, ahol a furadékot egy öblítő közeg hordja ki. A Száraz kútfúrásnak több módozata létezik.

  • Száraz kútfúrás csigával
  • Száraz kútfúrás Védőcsővel, iszapolóval
  • Száraz magfúrás
  • Üreges csigás fúrás

Előnye, hogy könnyű észrevenni hol van a vízadó réteg, mivel ha megvan a víz, onnan kezdve a furadék föld helyett sárként jön fel. Nagy előny, hogy nincs szükség vízre a fúráshoz, és a kútfúró berendezés is egyszerűbb tud lenni, mint az öblítéses fúrásnál. Bizonyos talajszerkezeteknél, például ha a talajban sóder, kavics található, ami egyben az első vízadó réteg, a szárazfúrás ideális.
Legnagyobb hátránya, hogy szárazfúrásnál nincs fúróiszap. pedig ennek sok feladata van, (Kútfúró iskolában asszem 24-et tanultunk) például a furat falának megtartása laza, omlékony talajban. Ezért nem egyszerű szárazfúrással túljutni az első vízadó rétegen, komolyabb vízhozam elérése sokszor nehéz, vagy lehetetlen. A technológia további megkötése, hogy az iszaprendszer hiánya miatt a szűrőkavics elhelyezése problémás, ezért szárazfúrás során sokszor nem épúl be szűrőkavics ezáltal a kút jobban homokol a feltétlen szükségesnél.

« Vissza