Vízhozam

Megosztás
« Vissza az indexhez

Statikus vízhozam a készenléti vízmennyiséget jelenti a dinamikus pedig azt, ami folyamatosan pótlódik.

Ezért a kutatófúrásnál ezeket az értékeket geofizikus megméri , (ami pénzbe kerül) és ennek függvényeként fúrják/ássák ki a végleges kutat.

Egy kút készenléti vízmennyisége a kút átmérőjének és vízoszlop magasságának szorzata.Ebből adódik, hogy minél nagyobb átmérőjű a kút, a talajvíz adott magassága mellett, annál nagyobb a statikus “vízhozama”.

A talajrétegtől, annak vízáteresztő képességétől függ a dinamikus vízhozam.

Mi van akkor, ha több vizet szeretnénk használni, mint a dinamikus vízhozam? Ekkor  valamilyen átmeneti tárolót kell létesíteni, melynek méretét a felhasználásonkénti kiszivattyúzható vízmennyiség határozza meg. Ebbe a puffer tárolóba tudjuk szivattyúzni azt a mennyiséget, mely biztosítja majd, hogy elegendő vizünk legyen, ha öntözni/locsolni/fürdeni akarunk.

Fontos megemlíteni, hogy ha túl sok vizet szívunk ki a kútból, akkor az a kút furatában károsodást okozhat, mivel a víz sebessége megnő és magával sodorja az addig nyugalomba lévő anyagot. Ez a veszély fokozottan fennáll, ha a szűrőkavics megszorítás áldozata lett.  Ezért soha sem szabad túlszívni a kutat. Ennek a túlszívásnak a megakadályozására különböző kútgépészeti megoldások vannak, a szintkapcsolótól az időreléig, vagy akár a kettő keverékéig.

A tároló megtöltése, leszívása, már nem egyszerű feladat. Figyelni kell a felső vízszintet, hogy ne töltsük túl, illetve az alsó szintet, hogy ne szívjuk túl le a vizet. Erre is megfelelő elektronikák állnak rendelkezésre, azonban, mint minden villamos szerelésnél itt is fokozottan ügyelni kell a villamos áramütés veszélyére, tehát csak szakképzett szerelő végezheti ezeket a szerelési munkálatokat!

« Vissza