Kompresszorozás

Megosztás
« Vissza az indexhez

A kompresszorozásnál (más néven mamutszivattyú) a víz/levegő fajsúlykülönbségét használjuk ki munkavégzésre. A víz szintje alá egy csövet nyomunk le, a csőbe alulról/oldalról egy kompresszor segítségével levegőt juttatunk.  Ezáltal belül levegő víz keveréke van, ennek a fajsúlya kisebb, mint a csak víz kívül, ezáltal nyomáskülönbség keletkezik, és megindul a víz levegő keverék kifelé. Ugyanaz a jelenség, csak “ipari kivitelben”, mint az akváriumok szellőztető pipáinál. Akkor müködik (jól) ha a cső legalább félig vízben van, tehát mondjuk 50m-es kútban 25m víz van. Ha csak 10m a vízoszlop, siralmas lesz az eredmény. Viszont akkor is működőképes, ha egy szivattyú nem fér be a csőbe, így azok a kutak is menthetőek, amelyek vízszintje felszíni szivattyú számára túl mélyen van.
További előnye, hogy az eszköz, azaz a kompresszor nem érintkezik a szállított esetlegesen homokkal, iszappal erősen szennyezett vízzel, így az nem is tudja a készüléket megrongálni, ezért a kúttisztítás elsődleges eszköze a kompresszorozás.
Ezáltal alkalmas az iszapzsákba leülepedett homokot, iszapot de még akár kisebb kavicsokat is a felszínre hozni, s ezzel a kúttisztítás legfontosabb mozzanatává válni. Mivel a feljövő buborékok nem egyenletesen jönnek fel, a víz felszívása is “rángat”, vagyis nem egyenletes, ezért is alkalmas ez a módszer a kút tisztítás-ára, az ide oda áramló víz úgy tisztítja ki a réseket, mint amikor a fogmosóvizet a fogaink között ki be préseljük. A módszer eredményessége sok tényezőtől függ, példáúl a kompresszor levegőszállításától, valamint a vízoszlop magasságától. A kompresszorozásnak azonban határt szab a kút mélysége, illetve a mélyen lévő vízoszlop, mert a levegő a vízszint felett egyre kevésbé tudja a csőben lévő vízoszlopot tovább emelni. Ugyanis a vízszint alatt a fajsúly különbség nekünk dolgozik a vízszint felett pedig ellenünk.
És utoljára had említsem meg, a kompresszorozás nem kútjavítás. Ha a kút homokol, vegy nem tisztul le, akkor a kompresszorozással lehetséges a tünetet kezelni, azaz a bekerült homokot/iszapot a kitakarítani a kútból, de nem lehet vele a homokolást megszüntetni.

« Vissza