Nyomáskapcsoló

Megosztás
« Vissza az indexhez

Amikor szivattyúnk vizet szíve fel, azt egy vezetéken, valahová, tovább is nyomja. A vezeték végén a víz kifolyik, de hogy mennyire nyitjuk ki a csapot, vagy zárjuk le a slag végét attól függően  a vezetékrendszerben nyomás alakul ki.

Ahhoz, hogy házi vízművünket hosszú ideig probléma mentesen élvezhessük, a rendszerbe beépítenek egy nyomáskapcsolót. Ez a nyomáskapcsoló,a beállított nyomásnál kapcsol. Van egy felső érték, ekkor általában megszakítja a szivattyú motorjának áramkörét, és van egy alsó érték, amikor már oly kevés nyomás van a vezetékrendszerünkben, hogy már nem tudnánk rendesen használni, így ekkor a szivattyút bekapcsolja.

Mivel a folyadék szinte összenyomhatatlan, így egy tartályba lufit (gumimembránt) szerelnek, amit a szivattyú által nyomott víz összenyom. Mikor a rendszerben eléri a nyomás a beállított értéket, a nyomáskapcsoló kapcsol, akkor a szivattyú kikapcsol, és a nyomást az összenyomott lufi tágulása biztosítja. Igyekszik kitágulni, eközben nő a térfogata és a tartályból vizet présel ki. Azonban a kifolyó vízzel arányosan növekszik a térfogata, a térfogat növekedéssel pedig csökken a nyomása. Amikor már annyira kevés a nyomás, hogy eléri azt a szintet, amit a nyomáskapcsolón minimális nyomásként beállítottunk, akkor  a nyomáskapcsoló bekapcsolja a szivattyút, és a folyamat kezdődik elölről.

Előfordul, hogy a tágulási tartályban lévő lufi tönkremegy, ilyenkor a nyomáskapcsolós rendszer “tiktakol”, azaz a szivattyú másodpercenként ki- bekapcsol. Mondanom se kell, hogy ez a szivattyú részére nem egy életbiztosítás, ha ilyet tapasztal, a rendszert sürgősen le kell állítani, és szakember segítségét kérni.

« Vissza