Szivattyúvezérlés

Megosztás
« Vissza az indexhez

Szivattyúvezérlés feladata a szivattyú bekapcsolása amennyiben vízre van szükség, illetve annak kikapcsolása, amennyiben már nem kell víz.

Jellemzően négy féle módon lehetséges a szivattyú kapcsolását véghezvinni.

  • Kézi vezérlés A szivattyút a áram alá helyezzük, illetve megszakítjuk az áramellátását. A félautomata megoldás: szólunk valakinek, hogy kapcsolja a szivattyút be/ki. Ez akkor tud problematikus lenni, ha a víz nem szabadon folyik ki a csőből, hanem egy csappal el lehet zárni. Ez esetben csak idő kérdése, hogy a csapot elzárjuk, viszont elfelejtsük  a szivattyút kikapcsolni, innét kezdve a szivattyú élettartamából már csak egy pár óra van hátra, le fog égni. Ergo a kézi vezérlés csappal életveszélyes.
  • Nyomáskapcsoló Egy szerkezet nézi a víznyomást, ha egy beállított alsó érték alá esik bekapcsol, ha egy beállított felső értéket elér, illetve felé megy, kikapcsol. A nyomáskapcsoló hidrofortartály nélkül nem működik, ezért mindenképpen szükség van egy tágulási tartályra.
  • Áramláskapcsoló Egy szerkezet nézi a víznyomást, ha egy beállított alsó érték alá esik bekapcsol. Kikapcsolni viszont az áramlás leállása után fog, tehát nem egy felső nyomásra áll le a szivattyú, hanem a fogyasztó elzárására. Amennyiben a vezeték valahol ereszt, vagy pedig a csap egy kicsit ereszt, az áramlás nem áll le, a szivattyú folyamatosan jár, előbb utóbb le fog égni.
  • Fordulatszám szabályzós vezérlés Hasonlóan működik mint az áramláskapcsoló, viszont egy beépített frekvenciaváltóval tudja a szivattyú fordulatszámát szabályozni. Egy gond van vele, relatív drága.

 

 

« Vissza