Megéri? Mennyibe kerül?

A következő háború a vízért fog folyni!

Persze addig még sok víz lefolyik a Dunán, illetve sok víz fog a csapokból ki-, és a csatornákba elfolyni. Ezen folyó vizek természetesen nem folynak ingyen, bizony az a világpiaci árak megérkeztek a magyar vízszámlákba is. Tudta, hogy vannak európai városok, ahol egy m3 víz csatornadíjjal együtt már eléri a 2.000 forintot?

De térjünk vissza hazánkba:

1 m3 ivóvíz a lakóhelytől függően: 170Ft.-510Ft
1 m3 szennyvíz ugyanígy: 150Ft-640Ft

Aki kertet öntöz tudja, milyen gyorsan elfogy egy m3 víz. Egy aszályos nyári hónap már közepes kertekben is havi több tízezer forintos vízszámlához vezethet. Az ingyen-víz sajnos nem megvalósítható, sajnos nem tudunk ingyen kutat fúrni, a megfelelő anyagok, bérek, fizetések, üzemanyag mind pénzbe kerül, és persze ott vannak az adók, amelyeket mi mint legális cég természetesen fizetünk. A kútgépészet szintén nincs ingyen. Amennyiben a megfelelő kútfúrót választja, ezek egyszeri költségek, egy jól megépített kút nem megy tönkre, egy hozzáértő módon beépített szivattyú nem marad lent a kútban, ezt hivatott biztosítani az általunk nyújtott garancia.
A saját kútból kitermelt víz előállítási költsége 10 – 20 Ft m3-enként. Ez ugyan nincs ingyen, ennek ellenére sok kút már egy szezon alatt megtérül. Ez olyan, mintha betenne a bankba százezer forintot tavasszal, és ősszel kétszázezret kap vissza. Ez persze nem minden esetben működik így, mélyebb, drágább kutaknál a megtérülés tovább tart.

kapcsolat oldalon szívesen adunk önnek ajánlatot, illetve elvégezzük a gazdaságossági számításokat.

A következő forró nyár bizonyosan el fog jönni, és a következő vízszámla sem marad el. Ön még mindig a drága és az Európai Unió normái szerint egyre dráguló ivóvizet fogja használni öntözésre?

Tehát mennyibe kerül egy kút?

Sajnos erre nem lehet egy egyszerű számmal válaszolni, mivel a költségek sok tényezővel függnek össze. Többek között:

  • Szükséges vízmennyiség – Más egy hobbi kút és egész más egy mezőgazdasági öntözőkút. A kívánt vízmennyiség kihat a kút összes paraméterére. Mivel csak bizonyos határok között befolyásolható, az a szerencsés, ha előbb van meg a kút, így a vízhozam az öntözőrendszer tervezésénél figyelembe vehető.
  • Szükséges vízminőség – A talajban egymás felett elhelyezkedő vízrétegek minősége többnyire eltérő.
  • Kútmélység – A legfontosabb árfaktor, a kút ára többnyire méterenként van megadva. A kút mélységével a költség exponenciálisan növekszik, a tervezett mélység befolyásolja a szóba jöhető fúrási technológiákat, beépíthető anyagokat is.
  • Kútátmérő – A kút átmérője fontos árképző tényező, minél nagyobb a kút átmérője, annál drágább. A szükséges átmérő sok mindentől függ, például a kút mélységétől, a talajvízszinttől, stb….
  • Talajszerkezet – Egy kút homokba más technológiát igényel, mint mondjuk bazaltba. Ez is egy nagyon fontos tényező.
  • Felhasznált technológia – A technológiától függ, milyen géppel készül el a kút. A gépek rezsiköltsége illetve munkasebessége és ebből kifolyólag z üzemeltetési költsége viszont eltérő.
  • Telephelyünktől lévő távolság – Sajnos az üzemanyag egyre drágább, lassan már a földutakra is autópályadíjat kell fizetnünk. Ezeket a költségeket kénytelenek vagyunk megrendelőinktől elkérni, de amennyire lehetséges, igyekszünk kompenzálni, például azáltal, hogy igény szerint több kutat fúrunk egyszerre.
  • Tervezés, engedélyezés költsége – Amennyiben a munka (kútfúrás) tervezést illetve engedélyezést szükségessé tesz, nagyon szívesen állunk rendelkezésére, de nyitottak vagyunk megrendelőink által intézett engedély szerinti kútfúrás kivitelezésére is.

Tehát egy kút építésének árát sok tényező befolyásolja, Mint a Magyar vízkútfúrók egyesületének tagja, célom kiváló minőségű kutak építése, ezért csak külön kérésre használunk gyenge minőségű anyagot, vagy fúrunk meggyőződésünkkel nem összeegyeztethető módon.

Természetesen tudjuk,hogy a pénz nagy úr, ezért igyekszünk a lehető legkedvezőbb árakon dolgozni, nagycsaládosoknak, nyugdíjasoknak kedvezményt adunk. Amennyiben a geológiai környezet engedi, egyszerű hobbi kutat környékünkön már akár 3.800,- Ft/m áron lehet fúrni, addig egy jó minőségű, ausztriából importált menetes műbizonylatos  csővel készült öntözőrendszerek üzemeltetésére illetve használati vízellátásra alkalmas kutat kb. 10.000,- – 18.000,- Ft/m áron készítünk. Amennyiben köves, sziklás talajba kell fúrni, ez az ár még emelkedhet. A általunk épített kutak szerkezetére több év garanciát vállalunk.

Kalkulációnk abból indul ki, hogy a fúrás során keletkező iszapot, furadékot és vizet a területen el tudjuk helyezni, amennyiben ezeket el kell szállítani, természetesen a felmerülő költségek fejében (konténer) meg tudjuk oldani. A fúráshoz szükséges vizet és áramot a fúrás ára nem tartalmazza, Amennyiben nincs a területen, önköltségi áron meg tudjuk oldani. Kalkulációnkban megfelelö falvastagságú mübizonylatos menetes kútbéléscsö szerepel. Természetesen létezik olcsóbb, gyengébb minöségü csö, amelyet nem ajánlunk, de ilyen csö beépítésére is van lehetöség. A kiszállás, kútfúróberendezés telepítésének díja 25.000,- ft. Ha a fúrási terület nehezen megközelíthető, ez a díj 35.000 ft.-ra emelkedik. A fenti árak tartalmazzák a kutatófúrás díját is, amely 5.000,- ft/m. Amennyiben nincs víz a területen, csak a kutatófúrást kell kifizetni, ami lényeges megtakarítást jelent önnek.

A kút elkészülte után szívesen adunk ajánlatot kútgépészetre, van lehetöség lakossági és ipari minöségü szivattyúk beépítésére is. Természetesen megépítjük a szükséges szivattyúaknát is.

A kútgépészetre első összetevője a szivattyú, amely ára lehet 60.000 – 80.000 Ft (mgyar/kínai) 100.000 – 150.000 Ft. (olasz mi ezeket preferáljuk) 140.000 – 200.000,- (grundfos, Willo stb. prémium, ipari minőség ) A vezérlés 5000,- (mechanikus nyomáskapcsoló) és 100.000,- Ft (Frekvenciaváltós áramláskapcsoló) között váltouik, a beépítés anyagköltsége 1.200 – 1.500 Ft./m (drótkötél, vezeték, cső) egy 1″ golyóscsap 2.55 – 3.500 Ft, A szerelvények nagyban függnek attól, hány kiállás/bekötés milyen messze, milyen földmunkával jár, azaza tudnunk kell, mi a feladat, mielőtt arra ajánlatot tudunk adni. A feladat pedig a kút vizét kitermelni, tehát minimum a kút mélységét, üzemi vízszintjét, kitermelhető/szükséges vízmenyiséget, nyomásigényt kell ismerni, azaz ktgépészetre pontos ajánlatot a kút elkészülte után lehet adni. Lehet szükség hidrofortartályra, és/vagy puffertárolóra.

Amennyiben kéri, szívesen intézzük a kút engedélyezését, kalkulációnk abból indul ki, hogy az engedélyezést ön intézi.

Néhány példa
Kerti kút kézifúrású technológiával
Ilyen kutat ott lehetséges készíteni, ahol a talaj nem túl köves, illetve a kövek puhák, tehát homokos, agyagos, márgás talajokban. A talajvíz maximum hét méter mélyen lehet. A kút 40 mm-es béléscsõvel készûl, de lehetséges nagyobb átmérõvel fúrni. Ilyen kút készítése Pomáz vonzáskörzetében most akciósan 48.000,- forintba kerül. Ez az ár minden költséget tartalmaz, többek között a csövet is.

Iszapöblítésel készített kút 100 méterig
Ezzel a technológiával nagy teljesítményû kutakat lehetséges készíteni, példáúl mezõgazdasági felhasználáshoz. Úgyszintén használatos lakossági ellátásra, emelt igényeknél. A kút ára méterenként 9.500,- és 17.500 Ft. között változik, az átmérõ és a talajszerkezet, illetve a mélység fügvényében. Ez a leggyakrabban készített lakossági kúttipus.

Szárazfúrással készített kút
Ilyen kutat ott érdemes létesíteni, ahol a talaj szerkezete iszapöblítéses fúrást nem tesz lehetõvé, viszont haböblítéses/légkalapácsos technológiát nem szükséges használni, az altalaj nem annyira kemény. Ezt a kúttipust most méterenként 8.000,- Ft. és 16.000,- között készítjük. A technológiából kifolyólag, ez a fúrási módszer annál munkaigényesebb, tehát drágább, minnél mélyebbre kell fúrni.

Haböblítéssel légkalapáccsal készített kút
Jellemzõen hegyes dombos vidéken, ahol a talaj annyira kemény, hogy más technológiával nem lehet megfelelõ eredményt elérni, érdemes ezzel a technológiával próbálkozni. Sajnos a technológia gépigénye miatt egy ilyen kút készítése igen költséges, a méterár 15.000 és 30.000 Ft között van. A magas árat a szükséges szerszám, illetve a gázolajfelhasználás indokolja.

A kézifúrású kerti kút kivételével minden kútra, érvényes, hogy az árak tartalmazzák a fúrási munkálatokat, és minden anyagot, kiváve a szürõt és a kútbéléscsövet. Az tervezés, engedélyezés menetében szívesen segítünk, de ezek költségei szintén nincenek az árban belefoglalva. Amennyiben a kút Budapest vonzáskörzetén kivül esik, a megtett kilóméterek után kiszállási díjat számolunk fel.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeby feather