Kútfúrógép

Megosztás
« Vissza az indexhez

A kútfúrás a legnehezebb fizikai munkák közé tartozik, ráadásul az izzadtságot csak a víznyerés után lehet lemosni. Okos emberek hosszas fáradozásának eredményeképpen mára kitűnő kútfúró gépekkel fúrnak kutakat. Ezek a gépek a fúrástípusoknak megfelelően többféle módszerrel képesek a fúrást elvégezni. Akár száraz, akár öblítéses fúrásról legyen is szó, a különböző feltétek felszerelésével a fúrás elvégezhető.

Hogyan is alakultak ki ezek a gépek? Először a fúró forgatását váltották csak ki. Később a fúrófej talpnyomását is tudták biztosítani, a fúrószár leengedésével/felhúzásával. A száraz fúrás ezzel meg is volna. Azonban az öblítéses fúráshoz az öblítőanyag pumpálását is biztosítani kellett. Ráadásul, minél mélyebb a furat annál nagyobb a fúrócső ellenállása, így mélyebb furatok elkészítését csak nagyobb teljesítményű berendezésekkel lehet megvalósítani.Gazdaságos fúrást csak azzal a géppel érdemes végezni, melynek teljesítménye arányban áll a furat mélységével és átmérőjével. mondhatnánk: Nem érdemes ágyúval verébre vadászni. Fordítva is igaz: kis teljesítményű géppel mélyebb, nagyobb átmérőjű furatot nem lehet gazdaságosan kifúrni.

Lényeges szempont a gép tömege is, hiszen egy kert locsolásához szükséges kút utólagos megfúrásakor egy nagy tömegű fúrógép tönkre teheti a művelt területet. A mérete is számít gépnek, hogy hogyan jut be a kertbe, befér-e a kiskapun, avagy kerítést kell bontani.

« Vissza