Ivóvízkút

Megosztás
« Vissza az indexhez

Sok helyen a vezetékes víz nincs kiépítve, mások csupán nem szeretnének havonta tízezreket fizetni olyan valamiért, amihez szinte ingyen hozzájuthatnának. Ez persze nem jelenti azt, hogy önnek, vagy bárkinek olcsó, jogtiszta ivúvízkútja lehet, ehez lazább országba kell élni mint például Németországban. Nálunk egy ivóvízkút fúrása lehet,  hogy párszázezer forintért kivitelezhető, de a szükséges adminisztrációs kiadások kb. egymillió forinttal dobják meg a költségeket, ha mindent jogtisztán szeretnének véghezvinni.

Mindenesetre lássuk, milyen követelményeket kell egy ivóvízkúttal szemben támasztanunk. Először is fontos leszögezni, hogy a víz mindannyiunk kincse, és ha használjuk, a saját, embertársaink, gyermekeink és unokáink érdekében nem szabad azt károsítanunk.

Ez elsősorban azt jelenti, hogy nem szabad a felszíni vizeket engedni a talajba lefolyni a furatban, hanem biztosítani kell például agyagpellet segítségével hogy a felszíni vizeket kizárjuk. Továbbá meg kell akadályozni, hogy  különböző víztestek egymással keveredjenek, mint ahogy ez például az Alföldön történik, ahol a vízzárórétegek átlyuggatásával, és a nem megfelelő kútkiképzés miatt a felszínközeli szennyezett talajvíz le tud folyni. Ea a mélyebben fekvő értékes rétegvíz elszennyeződésével jár.

« Vissza