Ásott kút

Megosztás
« Vissza az indexhez

Az Ásott kút más néven Gyűrűs kút vagy Kerekes kút a magas költségek és az elégtelen vízadóképesség miatt egyre inkább kezd kiszorulni a piacról. Hogy is van ez? Az, hogy az ásott kút nem olcsó érthető, majd egy méter átmérőjű lyukat kell lemélyíteni, drága a beton kútgyűrű is, no meg azt a hatalmas menyiségű kitermelt főldet el is kell tüntetni.
De miért gyengébb többnyire, mint a fúrt kút? A probléma az ember kialakításában rejlik, azaz a kútásó – mint minden más ember – kopoltyú nélkül jön világra. És amikor elérkezik az a várva várt pillanat, hogy megtalálja a vizet, az imént említett hiányossága miatt nemigen tud tovább ásni. Esélye nincs, jobb szavazóképességű réteg elérésére, mert közben megfulladna.
Régen nem jelentett ez problémát, mivel egy egy méteres vízoszlopot a maga fél m3 víztartalmával kézzel kivödrözni az állatoknak, embereknek nem kellett, és nem is nagyon lehetett. Ma az ezer párszáz wattos szivattyúk korában azért más a helyzet, a párszáz liter készenléti víz gyorsan elfogy, és az utántöltődés esetleg órákat, vagy napokat vesz igénybe.

Miért jó mégis az ásott kút? Vannak olyan helyek, ahol relatív sekély kútra van csak lehetőség, és nagyon gyenge a talaj vízadó képessége. Ilyen esetben egy ásott kút esetleg szóba jöhet, (bár én mint kútfúró ellenzem 🙂 ) ilyen esetben egy nagyobb átmérőjű fúrtkút és egy puffertartály alkalmazását javasoljuk, ami még mindig olcsó egy ásott kúttal összehasonlítva.

« Vissza