Tisztítószivattyúzás

Megosztás
« Vissza az indexhez

Azt a célt szolgálja, hogy a kút vízadó rétegét átmossuk. A sivattyúzás következtében a víz áramlása a talajréteg repedéseiben, lukaiban magával ragadja a homokot egyéb apróbb szennyeződéseket,s ennek következtében a tisztább repedések, furatok, lukak átmérője megnő. A megnövekedett átmérő következtében lecsökken az áramlás, és ez már kevesebb hordalékot tud magával ragadni. Ilyen módon a kút által adott víz lassan kitisztul.
Másik értelme a tisztítószivattyúzásnak, hogy meg tudjuk mérni vele mennyi a kút vízhozama. A kutak egyik károkozása ugyanis az, ha több vizet akarunk kiszivattyúzni belőle, mint amennyit a kút produkálni tud folyamatosan. Ekkor ugyanis a kútban lecsökken a vízszint, az áramlás laminárisból turbulensé válik, és az örvénylés miatt, a sebességek helyenként úgy megnőnek, hogy a talaj szerkezetét megváltoztatják. Ez újabb szennyeződések bevitelét jelenti, mely károsíthatja a szivattyút, illetve, ha huzamosabb ideig fennáll ez a jelenség a kutat teljesen tönkre is teheti.
Ezért nem szabad teljesen kiszivattyúzni a vizet a kútból, mert látszólag minden rendben van, jön a víz, de alul, már a rétegmozgás megindulhat. Ha zavarosodni kezd kútja vize, mindenképp forduljon szakemberhez

« Vissza