Gépi kútfúrás szárazon

Gépi kútfúrás szárazon

Gépi kútfúrás szárazfúrási eljárással

A képek sajnos nem egy fúrásunkon készültek, de jól visszaadják egy szárazfúrás menetét.

A szakszerű kútfúráshoz ma már kútfúrógépet használunk. Ellentétben a kézi fúrással, egy kút lemélyítése így egy pár óra alatt elvégezhető.

A képen a fúróberendezés látható felállított toronnyal..

A torony függőleges felállítása után, lemélyítjük az első acél fúrócsövet. Az első fúrócső alján keményfém vagy gyémánt fogak vannak, amelyek a kőzetet felaprítják. A csövek speciális menettel csatlakoznak egymáshoz, és a fúrógép nagy erővel hidraulikusan fel-le mozgatja, illetve forgatja az egész rakatot.

Miután a fúrócső le lemélyítésre került, elkezdődhet a fúrás a talajvízszintig. Miközben egyre mélyebbre fúrunk, a védőcsövet is folyamatosan mélyebbre és mélyebbre nyomjuk, megelőzve ezzel a furat beomlását.

Itt látható, amint a spirálfúró a furadékot a felszínre szállítja. A talajvízszint elérése után iszapolóval mélyítünk tovább, mivel a talajvízlemosná a furadékot a fúróról.

Az iszapoló lényegében egy cső, amely az alján egy szeleppel el van zárva, ami ugyan beengedi az anyagot a fúróba, de az már ki nem tud jönni.

Folyamatos fel-le mozgatás által keletkezik egy vákum, amely beszívja az anyagot a furatból. Kb. 2-4 perces mozgatás után kivesszük a kanálfúrót és kiürítjük.

Miután elértük a megfelelő mélységet, beépítjük a fúrólyukba a szűrőt a béléscsővel
Itt építjük be az utolsó béléscsövet.

Egy pillantás felülről a majdnem kész kútba

Előkészítjük a szűrőkavicsot, amely a kútba kerül

A kút vízadórétegét agyaggal választjuk el a szennyezett talajvíztől.

Miközben a kavicsot és az agyagot beleszórjuk a kútba, folyamatosan visszahúzzuk a védőcsövet, mivel a beszórt anyag már képes a furat falát megtámasztani.

Miután elkészült a kút, szivattyúzással homoktalanítjuk.

Itt látható, amint a kitermelt víz lassan elkezd tisztulni.

Kis idő elteltével egyre tisztább a víz

Facebooktwitterlinkedinrssyoutubeby feather